top of page

Effectief leren: 5 handige tips hoe het wel moet!

‘Dat hadden ze mij wel eerder mogen vertellen tijdens het leren van toetsen en tentamens!’

Wist je dat… het markeren van teksten helemaal niet werkt om effectief te studeren? Van je 5e tot je 20e levensjaar krijgen mensen gemiddeld 13.000 uur aan onderwijs in hun leven. Tijdens dit onderwijs wordt er veel tijd en energie gestoken in het bijbrengen van de leerstof, maar je leert eigenlijk weinig over hoe je die leerstof daadwerkelijk kunt leren of onthouden. In deze blog geef ik 5 tips die je kunnen helpen om effectief te studeren.


Tip 1: Maak leren actief

Voor het onthouden van leerstof is het belangrijk dat je het leren actief maakt. Door actief te leren sla je de leerstof namelijk op in het lange termijn geheugen. Hoe doe je dit? Blijf nieuwsgierig naar wat je leest en bevraag jezelf over wat je gelezen hebt. Bij het bevragen kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een samenvatting te maken van wat je gelezen hebt. Je moet hierdoor actief nadenken over de leerstof. Let wel op: bij het maken van een samenvatting dat je dit doet met het boek dicht, anders heb je de neiging om toch de leerstof passief te blijven lezen!

Tip 2: Toets jezelf

Toets jezelf steeds na het lezen van een hoofdstuk of artikel.

Ook hier kun je jezelf vragen stellen over de lesstof. Stel hierbij vragen als: Waarom is dit zo? Wat heb ik nu gelezen en wat betekent dit? Op deze wijze maak je het leerproces actief en zal je het blijven onthouden.

Tip 3: Leg het aan een ander uit

Een erg effectieve methode waar je anderen ook nog eens mee kan helpen. Door de leerstof aan een ander uit te leggen, merk je direct wat je wel en wat je nog niet weet. Ook met deze methode ben je actief aan het leren. Door uit te leggen wat je weet, kom je er snel achter aan welke stof je nog wat extra aandacht moet besteden.

Tip 4: Leer in tijdsblokken

Wat veel mensen doen is hele dagen leerstof stampen vlak voor een toets of tentamen. Je brein heeft tijd nodig om de leerstof te kunnen verwerken. Het is dus veel effectiever om het leren te verdelen in tijdsblokken. Denk bijvoorbeeld aan effectief in blokken van 2 uur leren. Verder is het ook van belang dat je goed slaapt. Tijdens het slapen maakt je hersenen verbindingen om het geleerde verder te verwerken.

Tip 5: Zorg voor een goede leeromgeving

Tot slot, zorg tijdens het leren voor zo min mogelijk afleiding. Denk hierbij aan een opgeruimd, leeg bureau. Maar bijvoorbeeld ook aan het wegleggen van je mobiele telefoon. Door afleiding van je mobiel duurt het bijvoorbeeld vaak twee keer zo lang om weer goed in de leerstof te komen. Zonde dus als het geen belangrijk berichtje is.

Veel succes met deze tips en onthoud effectief leren, kun je leren ;)

Tags:

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page